Egyes házi feladatoknál inkább háttérbe vonulnak a férfiak

mosogato ferfi dreamstime comEgy nappal a nemzetközi nőnap után visszaállt az élet a rendes medrébe. Ez persze cseppet sem jó, hiszen manapság újra divatos a nők lekicsinylése, kirekesztésük számtalan területről, alulfizetésük a férfiakéval azonos munkáért. Ezen évente egyszer néhány szál virág mit sem segít. A férjeknek legalább otthon kellene teljes egyenjogúságot biztosítaniuk feleségüknek.

   A párkapcsolatban élő magyar nők hatvan százaléka kap valamilyen segítséget a házimunkában: a férfiak leginkább a bevásárlásban segítenek és kiürítik a szemetet – írta a Piacésprofit.hu a Nielsen 2019 februárjában a nőnap kapcsán 800 fő megkérdezésével végzett országos, reprezentatív felmérésének eredménye alapján.

   Nem mennek el szó nélkül a nőnap mellett a férfiak: a megkérdezett, párkapcsolatban élő nők 84 százaléka úgy nyilatkozott, partnere kedveskedik neki március 8-án. A férfiak négyötöde emellett születés- és névnapok, valamint karácsony alkalmával lepi meg kedvesét.    Az évfordulók tekintetében már kevésbé aktívak, a nők 57 százaléka kap ilyenkor figyelmességet, viszont 8 százalékuk soha semmilyen alkalomból sem kap ajándékot.
   A háztartási feladatok munkamegosztásáról kiderült, hogy otthon a férfiak 57 százaléka segít be, ráadásul 10-ből 9 esetben teljesen önként. A nőknek leginkább a bevásárlásban és a szemét kivitelében nyújtanak segítő kezet a férfiak. Százból hatvan nőnek segít a párja az általános takarítási munkákban, például a porszívózásban felmosásban.
   A gyerekekkel kapcsolatos feladatok (például uzsonnakészítés, fuvarozás stb.) is javarészt a nőkre hárulnak. A mosogatásban még inkább egyedül maradnak a nők, a megkérdezettek csupán harmada kap ebben támogatást, ahogy a főzésben is, hiszen a nők háromnegyede egyedül végzi mindezt. Ennél már csak a mosás és teregetés terén kapnak kevesebb segítséget. Jó viszont, hogy 10-ből 8 nő hetente többször is számíthat társára a házimunkában.
   Az úgynevezett énidő, vagyis az önmagára fordított idő szempontjából nincsenek túl jó helyzetben a magyar nők. Egyharmaduknak naponta legfeljebb két óra jut csak saját magára, 100-ból 7 nő pedig egyáltalán nem tud időt szakítani arra, hogy csak magával foglalkozzon. Egyötödük szerencsés, hiszen akár hetente hét vagy több óra is jut a hobbijára – írta a Piacésprofit.hu a Nielsen reprezentatív felmérésének adatai alapján.