Ettől az ötlettől nem lesznek boldogok a csomagolóanyag-gyártók

ujrahasznalhato csomagolas terracycle comVilágunk igen sok kihívással küzd, olyanokkal, amelyek akár az emberiség létét is veszélyeztetik. Ilyen például a gyorsuló túlnépesedés, vagy a mindent elborító, beszennyező szeméttömeg. Ez utóbbinál sokan keresik a kiutat, a megoldást.

   A vásárlók kényelemszeretetére alapoz és a környezet megvédését tűzte ki célul az a projekt, amelyhez jó pár nagy nemzetközi márka csatlakozott. A Loop online felületen olyan, mindennap használatos termékeket rendelhetnek meg a vásárlók, amelyek csomagolását visszaküldve alapos fertőtlenítés után újra és újra használják – írta a Világgazdaság.

   Jó néhány nagy márka szövetkezett arra, hogy közösen egy olyan online felületet hozzanak létre, amelyen a vevők megrendelhetik a terméket. Használat után a csomagolást begyűjtik, akár házhoz is mennek érte, és az így visszagyűjtött dobozokat, tartókat újra felhasználják. Vagyis nem újrahasznosítják, hanem alapos fertőtlenítés után újra abban küldik ki a terméket más vevőnek.
   Egy-egy doboz nagyjából száz újrahasználást bír ki. A tavasszal induló pilot projekthez töb nagy márka is csatlakozott. A Loop elnevezésű site-ot működtető TerraCycle többek között a Procter & Gamble-vel, a Unileverrel, a Pepsivel és a Nestlével együtt dolgozta ki a rendszert. Egyelőre csak a New York és Párizs környékén élőknek lesz elérhető a zero waste (nulla hulladék) elveket követő szolgáltatás.
   Tom Szaky, a TerraCycle alapítója és társigazgatója az amerikai Fast Company fogyasztói magazinnak elmondta, hogy míg az újrahasznosítás nagyon fontos a nagy fogyasztási termékeket gyártó cégek életében, a módszer nem a probléma gyökerénél kezeli a hulladékkérdést.
   Az új módszer kidolgozásában részt vevők a csomagolásokat úgy tervezték, hogy sok újrahasználást is kibírjanak. A Loop netes felületén lehet majd megrendelni a termékeket. Egy szájvíz vagy dezodor esetében például a vásárló letéti díjat fizet a dobozért, majd a megrendelést a UPS szállítja ki a szokásos kartondoboz helyett egy nagy táskában, amelyet ott is hagy a vevőnél, aki a dobozokat kiüríti és visszateszi a hordozótáskába, amikor pedig az megtelik, a Loop oldalán megrendeli az elszállítást – írta a figyelemreméltó módszerről a Vg.hu.