Oldalletöltések száma: 10307332
2019. szeptember 23. hétfő 13:48,
Tekla és Líviusz napja van.

Gyorsak, csendesek és emiatt veszélyesek

roller elektromos digitaltrends comHa nem is ritkaság, de ma még nem is túl gyakori az elektromos autó. Nem így a villanyárammal hajtott robogó, kerékpár vagy roller. Sokan választják ezeket a gyors, olcsón „megtankolható” és nem is megfizethetetlen alkalmatosságokat. Ugyanakkor e járműveknek megvan a maguk veszélye is.

   Az e-rollerek és más személyi használatú könnyű elektromos közlekedési eszközök nagyon gyorsan terjednek, de egyelőre nem született használatukra teljes körű jogi szabályozás. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy hol és milyen sebességgel közlekedhetnek – írta az ORFK-OBB információjára hivatkozva az Autólkub.hu

   A szabályozatlanság miatt nem egyértelmű, hogy használójuknak milyen láthatósági követelményeknek kell megfelelnie, milyen védőfelszereléseket köteles hordani, vagy milyen irányjelzéseket kötelesek használni.
   Az elektronikus rollerek előnye, hogy sűrű forgalomban is jól lehet velük haladni, a parkolás nem jelent problémát, és nem utolsósorban a városi környezetet nem terhelik további károsanyag-kibocsátással vagy zajjal. Ez utóbbi viszont közlekedésbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen ezek az elektronikus eszközök nagyon rövid idő alatt képesek elérni a maximális sebességüket és ráadásul szinte hangtalanul. Innen ered a suhanó halál megjelölés ezekre a járművekre. A hirtelen gyorsuláson túl az is probléma, hogy a többi közlekedő egyelőre elegendő tapasztalat híján nem tudja jól felmérni a várható haladási útjukat.
   Használatuk terjedését az is segíti, hogy sok városban létezik már e-rollerek bérlési lehetőség. Ezeket az eszközöket nem kell egy kijelölt dokkolónál hagyni, hiszen GPS jeladóval vannak ellátva. A szolgáltató emberei gyűjtik össze és töltik fel őket időről időre. Ha a híresztelések igazak, hamarosan Budapesten is elkezdi működését egy e-roller megosztó szolgáltató, és hamarosan bárki kibérelheti őket regisztráció és egy külön mobil applikáció segítségével.
   Szaporodásuk ellenére, vagy éppen emiatt az Amerikai Egyesült Államokban több városból is kitiltották ezeket a járműveket és addig, amíg a megfelelő szabályozás el nem készül nem is engedik vissza őket az utakra. A legveszélyesebbnek az bizonyult a használat során, hogy a legtöbben a járdákon a gyalogosok között vezették őket, illetve használat után ott tették le azokat, ahol éppen voltak, akadályozva ezzel a többi közlekedőt. Az ázsiai kontinensen Kínában a legelterjedtebbek, itt elsősorban a más járműhöz viszonyított alacsony áruk és a környezetkímélő üzemük miatt lettek népszerűek.
   Magyarországon szintén sok egészségügyi problémáért felelős a légszennyezettség, így ez számunkra is fontos érv lehet. Európában Németországban járnak legelőrébb a szabályozásban, itt például tilos a járdán használni őket, kötelező biztosítást kell kötni rájuk, illetve jól látható, egyedi azonosítóval vannak ellátva. Az elektronikus rollerek teljesítményét 500 wattban maximálták, továbbá kötelező a fék. A világítás és az irányváltás jelzésére azonban még itt sincs egységes előírás. Hollandiában és Franciaországban a sebesség alapján osztották ketté a szabályozást, a 25 km/óránál gyorsabban közlekedő járművekre vonatkoznak szigorú követelmények – írta az Autóklub.hu.