Oldalletöltések száma: 9494345
2019. július 20. szombat 14:17,
Illés napja van.

Szőlőhéjból divatcikk

mubor taska ashleymorganic comAz állatvédők olyannyira ellenzik az állati prém és bőr felhasználását, hogy időnként már tettlegességig is fajulhat a tiltakozásuk, ha meglátnak például egy eredeti szőrméből készült bundát egy hölgyön. Nincs ez másként a bőr felhasználásával sem, bár ezek azoknak az állatoknak a bőre, amelyeket meg is eszünk.

   Bőrt helyettesítő műbőrt sokféle alapanyagból lehet készíteni. Kutatók felfedezték, hogy a szőlő héjából is készíthető, amelynek előállítása az állati bőrökhöz viszonyítva lényegesen olcsóbb, még ha azt is figyelembe vesszük, hogy az utóbbiak tulajdonképpen a hús- és tejtermelés melléktermékei – írta a Freshplaza.com cikke alapján az Agroinform.hu.

   A bőr alapanyagát adó állatok tartása óriási mennyiségű víz felhasználását igényli, a nagy koncentrációjú telepek pedig szennyezik a környezetet. A bőrgyártás igazi környezetszennyezése a bőrök cserzésével kezdődik, mivel a kikészítéshez és a tartósításhoz használt agresszív vegyi anyagok, például ásványi sók, szulfidok, formaldehid, kátrány-származékok, esetleg cianid alapú színezékek erősen mérgezőek, és súlyosan károsítják az élővilágot, különösen a vizeket.
   A műbőr jól helyettesíti a természetes bőrt olyan területeken, ahol nincs szükség nagy szakítószilárdságra és kopásállóságra. Két évvel ezelőtt a Global Fashion Agenda nyomatékosan felhívta a divatcégek figyelmét a természetes bőrök gyártásával járó környezetszennyezésre, felszólítva őket, hogy lehetőség szerint a környezetkímélő alapon, szőlőhéjból készült műbőrt használják – derül ki az Agroinform.hu írásából.