Oldalletöltések száma: 9494311
2019. július 20. szombat 14:12,
Illés napja van.

Kalandra viszi a látogatót a grafika térben és időben

szalay lajos alkotasa internetA művészetek iránt érdeklődők egy ideje megszokhatták, hogy a felújított kápolnásnyéki Halász-kastélyban rendre érdekes kiállításokat tekinthetnek meg. Most a grafika van soron.

   A kortárs magyar grafika izgalmas és varázslatosan sokszínű világába tekinthet be a látogató a múlt szombaton nyílt Kép-történetek című tárlatnak köszönhetően, a kápolnásnyéki Halász-kastélyban – írta a Feol.hu.

   A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvánnyal együttműködve rendezte meg a tárlatot, amely lehetőséget ad egy-egy korszak és alkotó munkásságának bemutatására. A tárlaton a ma már klasszikusnak számító alkotóktól korunk meghatározó művészein át egészen a fiatal nemzedékig mutatkoznak be a grafikusok.
   A művészeti alapítvány alapítója, Sulyok Miklós Németh Lajos-díjas művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja szerint ezen a kiállításon a nagyszerű magyar művészek alkotásai remek egységbe foglalva jelennek meg.
   Marosvölgyi Gábor kurátor úgy véli, hogy nagyon izgalmas térben rendezhették meg a kiállítást, mert a kastély egymásba nyíló terei lehetőséget nyújtanak arra, hogy a tárlat az egyes művészektől nem csupán különálló alkotásokat, hanem sorozatokat vagy tematikus műcsoportokat is bemutathasson. Ezeken a rendhagyó történeteken keresztül villantja fel a tárlat az irodalom, történelem és zenei élet fontosabb személyiségeit és meghatározó eseményeit, foglalkozik a 21. század emberét érintő problémákkal, valamint betekintést enged a művészi alkotómunka érdekes világába. A tárlaton láthatók Borsos Miklós szobrászművész éremportréi és tusrajzai, illetve Szalay Lajos alkotásai a Genezis-kötetből, amelynek 1966-os New York-i kiadása után Pablo Picasso az alkotót a 20. század legjelentősebb grafikusának nevezte.
   A gyűjtemény része Kondor Béla 1956-os Dózsa-sorozata, Rékassy Csaba illusztrációi, Péreli Zsuzsa János vitéz-sorozata és Szemethy Imre rézkarcai is. Láthatók Csernus Tibor könyvillusztrációi is, amelyek a legmodernebb figurális ábrázolás eszközeivel keltik életre a kalandregények, krimik és a klasszikus irodalom világát.
   Kéri Imre Caravaggio-sorozata és Takáts Márton épületfeldolgozásai mellett Prutkay Péter grafikái a terrorizmusról és a globalizációról mesélnek, Kesselyák Rita utcarészletei pedig festői lírát elevenítenek meg a lapokon. Izgalmas vizuális kalandozásra ösztönzik a látogatót Orosz István anamorfózisai, vagyis azok a felismerhetetlenné torzított képei, amelyek csak egy különös nézőpontból, vagy egy rájuk helyezett tükörtárgy segítségével válnak újra láthatóvá.
   A tárlat június 30-ig látogatható – derül ki a Feol.hu tudósításából.