Oldalletöltések száma: 9494390
2019. július 20. szombat 14:25,
Illés napja van.

Jobb, ha el se dobod!

szemet az uton .vaci naplo huSokszor foglalkoztunk már a témával és nem véletlenül: a mindent ellepő szemét már-már tarthatatlan állapotokat idéz elő a településeken, a parkokban, utcákban, vagy éppen a zöldövezeti külterületeken, ahol az illegális hulladéklerakás okoz megoldhatatlan feladatot a terület kezelőinek. 

   A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019. április 29-én újraindítja a korábbi sikeres szemétgyűjtési akcióját, immár „Jobb, ha el se dobod!” címmel. A társaság célja, hogy már rövid távon is érezhető szemléletváltozást érjen el a lakosság körében – olvasható a cég közleményében.

   A cég idén mintegy 1,5 milliárd forintot költ el a szemétszedési munkákra, amelynek döntő többségét az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtése és elszállítása tesz ki. Az akcióhoz 2019. április 17-ig várja a Magyar Közút az önkéntesek csatlakozását online felületén.
   A Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábban már összesen 9 alkalommal hirdetett országos szemétgyűjtési akciót. Az elmúlt években ugyanakkor évről-évre egyre nagyobb problémát okoz az illegális szeméthegyek megszüntetése. A szakemberek munkája folyamatos szélmalomharcot jelent a szemetelőkkel szemben. Általános tapasztalat, hogy az országos közutak menti pihenőhelyekben kihelyezett, az utazás során képződő kis mennyiségű hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek és kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőket, háztartási hulladékot. Nagyon sok erdőszélen, akár természetvédelmi területen találnak a szakemberek sittet, elektronikai, de akár veszélyes hulladékokat is. Ezek a hulladékok, bár nem a közlekedők utazása során keletkeznek, mégis a közútkezelőnek kell azt eltávolítania. A társaság nem titkolt célja, hogy a szemétgyűjtési akciókkal – kiegészülve a rendkívül sikeres TeSzedd! mozgalomhoz való csatlakozásával – érezhető szemléletváltást érjen el a közlekedőknél.
   Azok, akik az utak mentén illegálisan eldobják a szemetet, nem csak szabálysértést követnek el vagy az útesztétikát rombolják, hanem tevékenységüknek köszönhetően minden más útüzemeltetési és fenntartási területről vonják el a forrásokat. Vagyis a szemetelők miatt kevesebb burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkát tud elvégezni a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az idei 1,5 milliárd forint értékű szemétgyűjtési munkákból például 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítását vagy 60 ezer tonna meleg aszfalt beszerzését lehetne megvalósítani.
   A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Föld Napjához kapcsolódóan, 2019. április 29-én, hétfőre tűzte ki országos szemétgyűjtési akciójának időpontját. Az önkéntesek csatlakozását 2019. április 17-ig várják a szervezők, jelentkezni a következő linken keresztül lehet: http://internet.kozut.hu/szemetszedes/. A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is.