Oldalletöltések száma: 9493987
2019. július 20. szombat 13:19,
Illés napja van.

Rossz ötlet élő állatot ajándékozni húsvétra

nyul torpe baon huOlyan édes a gyerek, amikor húsvéti ajándékként megkapja az első kis élő állatát, egy aranyos puhaszőrű szépséges kis nyuszikát. Igen ám, de elmúlik a húsvét, az aranyos kisállatot pedig, amelyik folyamatosan csak növekszik, eszik és piszkít, továbbra is gondozni kell.

   Óva intenek az élő állat húsvéti ajándékozásától az állatvédők, akik évről évre tapasztalják, hogy sok esetben az ünnepek után néhány héttel már megunt állatoktól durva módon próbálnak megválni a felelőtlen vásárlók.

   Az ünnepek alatt az ajándékba kapott élő állatok pillanatnyi öröme után néhány héttel gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet, a rendszeresen keletkező ürülék vagy az állatok szaga. Mindezeken felül az élő állat szőrére, tollára egyre többen allergiások is – hívja fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület közleménye.
   A szervezet munkatársai az elmúlt évek folyamán többször találkoztak olyan esettel, hogy a megunt kisállatokat dobozba zárva, az út szélére dobják ki, a díszhalakat lehúzzák a WC-n, a madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni. Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, abba nagy eséllyel bele is hal. Ezen felül a megunt házi kedvencet kidobni  Magyarországon bűncselekmény, amelyért letöltendő börtönbüntetés is kiszabható. A szakemberek úgy vélik, a felelős állattartó az állat egész életére gondol, amikor állatot vásárol.
   Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyulaknak, így húsvét után egy hónapig, ha semmilyen más megoldás nincsen, utcára dobás helyett díjmentesen leadható az állatvédőknek minden nyúl.