Oldalletöltések száma: 9494083
2019. július 20. szombat 13:34,
Illés napja van.

Az MI előbb tudja, ha a dolgozó ki akar lépni a munkahelyéről, mint ő maga

mesterseges intelligencia hyperegio euLassan ideje hozzászokni és nem csak az összeesküvés-hívőknek, hogy a „Nagy Testvér” mindenhol figyel bennünket. Egyre inkább megvalósul az orwelli világ, ahol mindent tudnak az embererről, még azt is, amit talán ő maga sem.

   Az IBM a világ egyik legnagyobb célpontja az álláskeresők körében, a HR-osztályoknak naponta több mint 8 ezer pályázatot kell kezelniük. A társaság azonban tisztában van vele, hogy a külsősök felvételénél talán még fontosabb a jó alkalmazottak megtartása. A mesterséges intelligencia (MI) azonban segíti őket ebben – derül ki a G7 cikkéből.

   A 350 ezer főt foglalkoztató multinacionális cégnél nem egyszerű átlátni, hogy ki mennyire elégedett, sőt emberi aggyal szinte lehetetlen is. A CNBC cikke szerint az IBM Watson megoldására épülő szisztéma csaknem tökéletesen működik, 95 százalékos pontossággal időben előre tudja jelezni azt, ha valaki azon töri a fejét, hogy máshova menne dolgozni. Azt azonban üzleti titokként kezelik, hogy az elemzések milyen megfigyelési adatokból készülnek.
   A cég szabadalommal védte le a fejlesztését, amely automatikusan értesíti a megfelelő szintű menedzsereket, ha olyan alkalmazottat talál, aki el szeretne menni. Az ő megtartásuk érdekében kulcsfontosságú, hogy még időben leüljenek velük beszélgetni, felfedjék az elvándorlási szándékuk okát, és ha úgy ítélik meg, akkor megpróbálják maradásra bírni őket. Az IBM szerint az évek alatt kifejlesztett rendszer eddig 300 millió dollárral csökkentette az alkalmazottak megtartásához szükséges költséget.
   A társaság szerint a HR (Human Resource, emberi erőforrás) tipikusan olyan terület, amelynek működése megérett az alapos átalakításra, és a mesterséges intelligencia bevetése adja magát. A fő cél az, hogy az alkalmazottak sokkal jobban lássák, milyen életpályamodell áll előttük a szervezeten belül, tisztában legyenek vele, hogy milyen jövő vár rájuk – olvasható a CNBC cikke alapján írt G7 írásban.