Oldalletöltések száma: 9494007
2019. július 20. szombat 13:22,
Illés napja van.

Török és berber eredetűek, de megkedveltük őket

bulgor eatingwell comMostanában divatos lett köretként, salátákba használni olyan ételeket, amelyeknek pár évtizede még csak hírét sem hallotta a háziasszonyok többsége. A kuszkusszal persze egy-egy filmben, utazás alkalmával már találkozhattak a magyar nézők, de a bulgur meglehetősen új kedvenc a hazai táplálkozásban. De vajon a mi a különbség közöttük?

   A kuszkusz eredetileg Észak-Afrikából, míg a bulgur a Közel-Keletről, illetve Törökországból származik – írta a Sóbors.hu. A bulgur teljes értékű gabona, míg a kuszkusz egyfajta tészta, hántolt durumbúzából készül, bár léteznek változatai kölesből, sárgaborsóból és kukoricából is.

   A bulgur, vagy török rizs, első ránézésre olyan, mint a házi tarhonya. Nem tésztaféle, hanem teljes kiőrlésű durumbúzából készül. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Íze a rizsre emlékeztet, nagyon sok ételben helyettesíthető is vele a rizs, ráadásul sokkal egészségesebb mert lassabban felszívódó szénhidrát, így sportolóknak is ajánlott. Előzetesen már párolják, így vagy alig kell főzni, sokszor elég csak leforrázni.
   Bulgur többféle méretben kapható, van nagyobb, rizsszem nagyságú, fél-egész búzaszemekből álló és egészen apróra tört, a búzadarához hasonló változata. A bulgur rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, B-vitaminban és vasban gazdag, ezért javasolt a rendszeres fogyasztása. A durumbúza lassabb felszívódású szénhidrát, ezért nagyon jól alkalmazható diétás étrendben.
   A berber eredetű kuszkusz hántolt, őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzadara. Eredetileg kézzel állították elő: a meggőzölt darából apró gombócokat sodortak, aztán lisztbe forgatták, és szétterítve szárították, hogy ne ragadjon össze. Magyarországon nagyrészt az előgőzölt változata kapható, így hamar elkészül. Glikémiás indexe 60, ami közepesnek számít, és bár gyakran ajánlják reformköretnek, fogyókúrázáshoz nem a legjobb választás.
   A kuszkuszt és a bulgurt nagyjából hasonlóan kell elkészíteni, gyors köretnek tökéletes, mert 10-15 perc alatt elkészül. Nem feltétlen kell főzni, mint a tésztát, (a kuszkusz biztos nem, a bulgurt is csak akkor, ha nem akar megpuhulni), hanem forró vizet kell rájuk önteni, és letakarva tartani addig, amíg a szemek beszívják a nedvességet, és megduzzadnak, megpuhulnak. Egy adag bulgurhoz kétszer annyi, a kuszkuszhoz kicsit kevesebb vizet kell adni – javasolja a Sóbors.hu.