Oldalletöltések száma: 9494285
2019. július 20. szombat 14:08,
Illés napja van.

Akinek nagyon öreg a kutyája, versenyezzen

kutya oreg petrescuereport comA gazdák legnagyobb szomorúságára kutyájuknak sokkal rövidebb élet jut, mint nekik. Egy nagytestű kutya már hét éves korától öregnek számít, míg egy kistestű esetében ez négy évvel később következik be, vagyis fajtától függően általában 10 és 15 év között többnyire végleg el kell búcsúzni a kedvenc állattól. Persze vannak kivételek.

   A gyakran emlegetett legöregebb kutya a hagyomány szerint Bluey, aki 1939-ben halt meg 29,5 éves korában – írta a Háziállat.hu. Most állatvédők keresik az ország legidősebb kutyáját

   A kutyák egyes fajtái nagyon más kort érhetnek meg. A legrövidebb élettartamú fajta a bordeaux-i dog, amelynek statisztikai élettartama 5,2 év. Vannak más, nagyon rövid várható élettartamú fajták is 6-7 éves átlagéletkorral, így a miniatűr bullterrier, az angol véreb vagy az ír farkaskutya.
   A legtovább élő fajták átlaga 14-15 év. Közéjük tartozik a toy pudli, a japán spicc, a border terrier és a tibeti spániel. A kutyabarátok körében elterjedt, hogy a keverékek egészségesebbek, mint fajtatiszta társaik. A tudósok bebizonyították, hogy a keverékek várható élettartama tényleg hosszabb, mint azoké a fajtáké, amelyekből származnak. Az átlagos termetű keverék várhatóan legalább egy évvel tovább él, mint az összes fajtatiszta kutya várható élettartama.
   A kérdés most az, vajon hazákban van-e kirívóan idő kutya, ezért az Állatvédők – együtt Facebook csoport az ország legidősebb magyar kutyáját keresi. Várják minden idős kedvenc gazdájának jelentkezését a közösségi oldalukon hirdetett verseny posztjához. A születési dátumot, (vagy a vélt születési dátumot) az oltási könyvvel vagy a kutya útlevelével tudják igazolni. A három legidősebb kedvenc „életerő” ajándékcsomagban részesül – olvasható a Házillat.hu oldalon.
   A verseny április 30-án éjfélkor zárul.